Bör du gå in i obemannad verksamhet?

03 november 2022 Helen Johansson

editorial

En ökning av obemannade butiker

Under de senaste åren har det funnits en trend att butiker blir obemannade. Detta innebär att det inte finns någon personal på plats för att hjälpa kunderna med frågor eller genomföra försäljning. Så varför skulle en butiksägare välja att gå den här vägen? Det finns några skäl. För det första kan man spara på arbetskostnaderna. För det andra kan det vara bekvämare för kunder som hellre vill slippa interagera med en person. För det tredje kan det frigöra personal till andra uppgifter, som att fylla hyllor eller städa. Men är det rätt för varje butik att gå över till obemannad butik? Låt oss ta en titt på för- och nackdelarna.

image

Jämför fördelar med nackdelar

Fördelar med att gå över till obemannad butik
Det finns några mycket övertygande skäl att överväga att gå över till obemannad verksamhet. Det mest uppenbara är att du kan spara mycket pengar på arbetskostnader. Om du inte behöver betala någon för att bemanna kassan är det pengar som du kan lägga tillbaka på din verksamhet eller ge tillbaka till dina kunder i form av lägre priser. Dessutom kan kunder som värdesätter bekvämlighet uppskatta att kunna komma in i din butik och hämta vad de behöver utan att behöva stå i kö eller interagera med någon. Och slutligen, om du har personal på plats kan du frigöra dem från att behöva sköta kassan så att de kan ägna sig åt andra uppgifter, t.ex. att fylla på hyllor eller städa.

Nackdelarna med obemannade butiker
Naturligtvis finns det också vissa nackdelar med att gå in i obemannad verksamhet. Den mest uppenbara är att du inte längre har någon tillgänglig för att svara på kundernas frågor eller ge hjälp. Detta kan leda till frustrerade kunder som antingen inte kan hitta det de söker eller har problem med att använda din produkt. Dessutom löper du risk för stöld om ingen person är i kassan. Slutligen kan du också gå miste om försäljningsmöjligheter om en kund är obeslutsam och behöver en liten uppmuntran från en vänlig säljare

När du bestämmer dig för om du ska gå över till obemannat eller inte är det viktigt att väga för- och nackdelar noggrant. För vissa företag är det mest meningsfullt att gå till bemannad verksamhet. Men för andra kan det vara ett bra sätt att spara pengar och ge kunderna en bekvämare upplevelse. I slutändan är det bara du som kan avgöra vad som är rätt för ditt företag! 

Fler nyheter