Mer kraft för mindre pengar

06 april 2020 patrick_pettersson

Du har ett projekt som du jobbat på länge. Du är stolt över din idé, och säker på att den kommer att fungera. Men apparaten kräver mycket energi, och du har inte så bra kontroll över dess rörelser än… Under bilresan till affären såg du en grävmaskin i full gång. Det är otroligt hur en sådan stor och kraftfull maskin kan styras så händigt från förarsätet. Hemligheten heter hydraulik! En närmare titt på detta kanske kan inspirera dig att pröva hydraulik till ditt projekt. Detta fiffiga system ger dig mer kraft och större kontroll för mindre energi.

 

Så funkar hydrauliken

Hydraulik har fått sitt namn efter grekiskans hydros, vatten, och aulos, rör. En viss mängd vätska förs genom ett rörsystem, där det utsätts för ett enormt tryck. Denna omvandlas då till mekanisk energi. Rörsystemet byggs ihop av olika slangar, pumpar och ventiler. Valet av dessa påverkar slutresultatet, i och med att de avgör hur kraften överförs till verktyget och börjar sätta det i rörelse. Systemet uppfanns på 1700-talet. Hydrauliska system är enkla och billiga att underhålla, och de ger mycket precisa resultat.

 

 

Arbeta med tryckluft

Ett annat sätt att få mer kraft för dina pengar är att skaffa en kompressor. Tryckluft kan användas på många sätt. Du kanske finner en praktisk användning för den i din nya maskin? Annars kan den användas för att blåsa rent smutsiga delar till olika apparater, eller kanske för att rengöra golvet på verkstaden efter projektets slutförande. Kompressorer finns dessutom i olika storlekar – allt från den lilla händiga kompressorn som ska användas för småsaker, till stora verkstadskompressorer som ska klara de tuffaste jobben. Du som behöver köpa olika beståndsdelar till en kompressor eller ett hydrauliskt system kan besöka GHTs hemsida. Där kan du även läsa produkternas för- och nackdelar, så att du hittar rätt produkt för ditt projekt.

Fler nyheter