Pipetter för precis mätning

07 december 2019 admin

En pipett är ett verktyg som ofta används inom forskning, kemi, biologi, och medicin för att föra över en specifik mängd vätska från ett kärl till ett annat. Det finns pipetter i flera olika varianter, de kan vara tillverkade i olika material och kan ha olika grad av precision beroende på vad de ska användas till.

Mätpipetter är noggrant graderade glasrör där man suger upp en viss volym vätska ur en behållare och för över den till en annan. Vollpipetter har samma användningsområde och bägge modellerna finns i olika storlekar och kan därmed mäta olika volymer.

Pasteurpipetter är gjorda i glas och har en gummiblåsa på toppen. De används för att föra över små volymer eller för att tillsätta lösningar droppvis.

Serologiska pipetter är en typ av steril pipett som används främst för cellodling och/eller arbete med sterila lösningar. Graderna upptar hela pipettens yta inklusive spetsen vilket möjliggör överföring av mycket små proportioner av vätskevolym, från 0,1 milliliter till 50 milliliter. Även dessa pipetter finns i olika storlekar.

När man ska fylla en mätpipett eller Vollpipett är det mycket viktigt att man gör på rätt sätt. När Vollpipetten först kom sög man upp vätskan med munnen, vilket innebar en risk att man av misstag kunde få in både giftiga och frätande vätskor i munnen. Idag finns det bra verktyg som gör att man kan hantera vätskorna på ett säkrare sätt. Med hjälp av en pleusboll eller pipettpump kan man på ett tryggt sätt fylla vollpipetter och mätpipetter.

Alla dessa pipetter, pleusbollar, pipettpumpar och mycket mer hittar man hos Avantor. Hos dom finns produkter från tillverkare som Brand, Hirschmann, Corning, Thermo Scientific samt Avantors egna VWR collection. Avantor är verksamma i mer än 30 länder och har ett brett utbud av produkter som kan användas inom forskning för att skapa en bättre värld.

Fler nyheter