“Samling vid pumpen”

06 april 2020 jonas_olsson

Den gamla 40-tals-visan skulle inte ha blivit av om det inte fanns en pump till att börja med. Och faktum är att denna fiffiga maskin har underlättat livet för tusentals människor sedan den uppfanns. Men dagens cirkulationspumpar ser mycket annorlunda ut. De finns så många olika varianter. Du kanske har en hemma, eller går i köptankar. Hur ska du välja vilken som passar dina behov bäst? Det gäller att känna till lite om dina val först.

 

Olika sorters cirkulationspumpar 

Det finns värmebärarpumpar där vattnet cirkulerar i ett värmeledningssystem. Dessa pumpar är försedda med spaltrörsmotor och kallas för “våta pumpar”. Ett aggregat med två sammanbyggda pumpar är även ett populärt val som används för parallelldrift. I större fastigheter används tappvarmvattenpumpar så att varmvatten fås nästan omedelbart. Ett val som blir mer och mer populärt på senaste tiden är den så kallade “low energy dry pump”, en torrlöpande pump där motorn är skild från den komponent som kommer i kontakt med vätskan. Denna sorts pump minimerar förorening från olja och andra kemikalier, och är därför ett populärt val bland miljötänkande människor. Nackdelen med denna sorts pump är dock att den saknar det jämna flöde som en våt pump klarar.

 

 

Tänk på ljudnivån

För att vattnet ska cirkulera i fastigheter eller fordon används olika cirkulationspumpar. För dig som vill köpa en pump till hemmet finns det speciellt utvecklade VVS-pumpar. Se först till att pumpen du tänker på är CE godkänd och energiklassad. En annan detalj du bör kolla är ljudnivån. Det är sant att fastighetspumpar i allmänhet designas med låg ljud- och vibrationsnivå, men hur högt ljud det blir i verkligheten beror på hur stort rummet är. Det finns cirkulationspumpar till villor vars ljudnivå går på ca 25 dBA, och kraftigare pumpar med 65 dBA som designats för att bli placerade i större fastigheter i ett väl isolerat maskinrum.

Fler nyheter