Vilken roll spelar tillverkare av plastprodukter?

14 oktober 2021 lily_hansen

editorial

En del kanske får ett avsmak i munnen när de hör talas om plastprodukter. Inte bara av konsumenterna som köper plastbestick, plastpåsar och plastflaskor. Utan även tillverkarna. De tycker att plasten smutsar ned haven och naturen, och hänvisar till det faktum att det tar tusentals år för plast att brytas ned. Om det alls gör det, mikroplasterna kanske består för alltid. Men då har man kanske inte insett hur beroende av plast vi faktiskt fortfarande är.

Tillverkare av plastprodukter tillverkar inte bara plastpåsar. De tillverkar även material och instrument som är avgörande för att livet ska fungera. Som till exempel material, utrustning och instrument inom sjukvården. En hel del av den måste dessvärre vara i plast. Så fram till dess att människan har hittat på något helt nytt material som är snällare mot naturen får vi nog lita på plast och plasttillverkare ett tag till. Och det måste få vara okej det också.

 

 

Lagarbete om plasten

Men bara för att viss plast faktiskt måste få lov att tillverkas så innebär det förstås inte att vi inte ska ställa krav på våra plasttillverkare. Som till exempel att de ska använda sig av återvunnen plast så mycket det bara är möjligt. Men de kraven går också hand i hand med de krav som alla människor måste ställa på sig själva. Det går inte att ställa krav på tillverkare av plastprodukter om vi inte själva ser över vår konsumtion och hur vi sopsorterar.

En plasttillverkare kan inte använda sig av återvunnen plast om inte människor sorterar plasten rätt, till exempel. Det hör ihop. Enkel matematik. Det är med andra ord ett lagspel där alla måste hjälpas åt. Konsument, samhälle och tillverkare av plastprodukter. Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting. För vi behöver plast i samhället för att överleva. Däremot behövs den kanske inte i havet.

Fler nyheter