Användbara tips för den som ska köpa ny ytterdörr

11 november 2021 patrick_pettersson

För den som ska köpa ytterdörr till villan eller fritidshuset finns det en hel del att tänka på såsom material, färg, med eller utan glas, och isolering. För de allra flesta är utseendet på ytterdörren jätteviktigt, men det är också bra om den har ett lågt u-värde så att den inte läcker värme. Utseendemässigt är det bäst om ytterdörren passar ihop med fasaden, men den får ändå gärna sticka ut och kanske till och med ha en annan färg. Då blir den mer välkomnande och bidrar till husets karaktär. 

Har man en hall utan fönster, eller vill få fritidshuset att verka stören än det egentligen är, ska man satsa på en ytterdörr med glas. Det finns bröstade ytterdörrar med ett glas, men också dörrar med glas uppifrån och ner, med eller utan spröjs, och dörrar med ett eller flera glas. Variationsmöjligheterna är många men väljer man en ytterdörr med större glaspartier, är det viktigt att dessa är av säkerhetsglas. 

 

image

 

En kvalitetsdörr behöver inte vara dyr

För att få en dörr som håller riktig länge och som klarar det nordiska klimatet kan det vara en god idé att välja en dörr av nordiskt kärnvirke. En trädörr av bra kvalitet och som regelbundet underhålls kan i stort sätt hålla hur länge som helst. Men tycker man att det är alldeles för jobbigt att skrapa färg och måla om kan man i stället välja en aluminiumklädd trädörr i någon vacker färg.

En bra ytterdörr kan kosta en hel del och för att komma ner i pris kan man i stället handla direkt från tillverkaren via nätet. Men då är det extra viktigt att man är noga med hur man mäter och att man anger om ytterdörren ska vara vänster- eller högerhängd. Här är ett exempel på en dörrtillverkare där man kan handla via nätet: https://klarfonster.se/dorrar/ytterdorrar.

Fler nyheter